Modul 1344 på det stora kontoret står tomt. Sjunde våningen. Runt modul 1344 finns inte oväntat modul 1343 och 1345. Identiskt inredda. Borden är likadana. Stolarna likaså och bakom skrivbordet står pärmarna uppradade. I modul 1344 lite slarvigt. I 1345 däremot står det i en oklanderlig ordning.

Modul 1344 har stått tom sedan i mars. Ja, det har 1343 och 1345 också. Ja, hela kontoret har stått tomt. Ödsligt. De enda som besökt rummet är städbolaget och vakterna som gått i korridorerna på sin dagliga tur genom byggnaden. Personen i modul 1344 har haft rummet i sju år och varit på företaget i femton år. Då satt han på våning fyra, men i ett identiskt rum. Men en sak har varit densamma hela tiden, måndagsmötena. Mellan 09.30-11.00 varje måndag i tjugotvå år. Utom vecka 27-31 för då är det semester. Allt har följt samma rutin.

Ta måndagsmötena till exempel. Samma dagordning varenda måndag. Allt börjar lugnt tills personen i modul 1345 ilsknar till i slutet på mötet över bristen på ordning och strukturerna i projekten. Men inget händer, för när 1345 får sitt lilla vredesutbrott så är det under punkt 22- övrigt och då är tiden nästan slut. Så här har det sett ut i tjugotvå år för personen i modul 1344. Dag ut och dag in.

Nästan. För till sanningen hör att avdelningen vartannat år har en kickoff och det avslutas alltid med en föreläsning. För tre år sedan var det en person som föreläste om att tänka positivt. Och förra året ja, då var det kul, för då var det om arbetsglädje. I fyrtiofem minuter fick personerna i modul 1344 och hans modulgrannar höra hur viktigt det var att de såg varandra och att de tillsammans bildade ett starkt team. En stark kedja där alla länkar ska vara starka för annars går länken sönder. De fick höra visdomsord att de måste våga lämna sin komfortzon och inte minst tänka utanför boxen. Och så får jag inte glömma att de fick höra att de ska vara glada och lite småtokiga.

Det har gått tre månader sedan den anställde i modul 1344 var på jobbet senast. Han har jobbat hemma. Senaste månaden på uteplatsen i det lilla radhuset. Han har också kommit igång med sin träning och är ute och springer varje lunch. Han har till och med hunnit med några golfrundor på eftermiddagarna (väldigt tidiga eftermiddagar), men då har han varit noga med att säga till sina medspelare att ”officiellt är jag inte här”.

Tror ni att han längtar tillbaka när allt är som vanligt igen? Längtar till det gamla normala och där måndagsmötena är veckans höjdpunkt. Det är här vi har framtidens utmaning. För det gamla normala är inte det nya normala, men väldigt många företag kommer snart att återgå och se det gamla normala som det normala. Men tänk om inte personen i modul 1344 kommer inhoppande med ”hoppsa-steg” i korridoren och med ett stort leende som föreläsare sa han skulle ha på förra årets kickoff, och där de fick lära sig vikten av att vara glad. För då blev allt mycket roligare. Det blev ett starkare team.

Det är den här utmaningen företag står inför i höst. Ska det gamla normala vara det normala, eller är det så att det nya normala är faktiskt det normala? Alla killar och tjejer som läser det här och som har gjort lumpen, skulle ni vilja göra om det igen om ni fick chansen? Längtar ni tillbaka? Om du frågar mig så svarar jag med ett tydligt NEJ.

Jag tror att personer i modul 1344 kommer svara samma om man frågar om han längtar efter sin modul. Det är det jag vill du ska tänka på. Individen. Arbetssättet. Friheten. För jag tror inte det gamla normala är det normala. I det nya normala behövs säkert inte modul 1344. Kanske inte ens måndagsmötena. Inte ens kontoret.

Du har chansen nu att förändra vardagen för många miljoner människor. Glöm inte bort att många väldigt många har känt sig oengagerade på arbetsplatserna tidigare. De är dessa oengagerade människor som ska tillbaka till det gamla normala igen. Till rutinerna. Till måndagsmötena. Till den roliga kickoffen vartannat år. Du har chansen nu att förändra vardagen genom att en gång för alla inse att det inte var bättre förr, det vara bara förr. Så gör om, gör rätt. Skapa nytt. Skapa något bättre.