Du har hört orden missionerats ut från scenen. Du har kanske till och med skrivit ner ”visdomsorden” du har hört. Även om du hört dem förut så blir du liksom förförd av ord som ”du är vad du tänker”, ”du måste vara förberedd på det okända”, ”håll huvudet högt”, ”sikta mot stjärnorna”, ”det blir alltid som man har tänkt dig”, ”du ska alltid vara ditt bästa jag”, ”du måste ha rätt attityd” och inte minst ”du måste våga tänka stort”. Carpe diem. Du har hört orden förr, men ändå fascineras du. Det är som en amerikansk romantisk komedi. Efter trettio sekunder in i handlingen vet du hur filmen ska sluta en och en halv timme senare. Ändå ser du den.

Så vad vill jag du ska göra? Läs citaten en gång till och så tänker du till. Blir livet alltid som du har tänkt dig? Hur många har planerat för den här pandemin? Hur kan man vara förberedd på det okända när man inte vet vad det är man ska vara förberedd på? Och så kommer vi till ”du måste ha rätt attityd”. Vad är rätt attityd och framför allt vem är det som har bestämt vad som är rätt attityd?

Och nu höll jag på att glömma att du ska sätta mål och skriva planer. För planerar du blir det som du planerar. Tänk stort! Fina ord. Carpe Diem.

Nu befinner vi oss i en kris. En pandemi och mitt i en lågkonjunktur. Hur många av de här klatschiga kylskåpsmagneterna gäller nu? Blev det som du hade tänkt dig? Infriade du dina mål? Kunde du fullfölja dina planer? Är det lätt att våga tänka stort mitt i en kris? Blev livet som du hade tänkt dig under den här våren?

För några år sedan läste jag en studie om att lyckoindustrin skapat olyckliga människor. I en takt av mer och mer självhjälpsböcker och fler och fler självhjälpscoacher ökade den psykiska ohälsan. Vi blir helt enkelt mer olyckliga av alla klatschiga kylskåpsmagneter. Jag är övertygad om att studien stämmer.

Så mina vänner är det inte dags att släppa på de stora och orimliga kraven och inse att vi inte kan planera vårt liv. All livet aldrig blir som vi har tänkt. Det kan bli sämre, men också bättre. Att du inte alltid kan vara ditt bästa jag utan vissa dagar är du det helt enkelt inte. Att du kanske inte alls orkar att våga tänka stort varenda dag och att även du kanske inte alltid har rätt attityd. Att sätta massa mål och planer kanske inte behövs. Utan istället bara börja leva. Leva i nuet. Uppskatta de små bra stunderna i livet. Uppskatta det lilla. Uppskatta livets oförutsägbarhet. Och inse att de snygga klatschiga kylskåpsmagneterna bara är just snygga klatschiga kylskåpsmagneter.